Docenten

 

Wat is erfgoed en wat is erfgoededucatie? Bekijk dit korte filmpje:

Moet ik met erfgoededucatie de klas uit?

Bij voorkeur wel! Erfgoededucatie gaat over de omgeving van de leerlingen, en die ervaren ze het beste door erfgoed in de omgeving ook echt te bezoeken. Daardoor worden de betrokkenheid en de verbondenheid van de leerling met zijn eigen omgeving groter. Erfgoed vertelt ons wie we zijn, wat ons verleden is en wat ons bindt.

Maar ook in de klas zijn er genoeg mogelijkheden om met erfgoed aan de slag te gaan. Het echt in aanraking komen met erfgoed is daarbij belangrijk, want als je erfgoed echt in handen hebt leer je op een andere manier dan uit een boekje. Haal voorwerpen de klas in, en laat leerlingen al hun zintuigen gebruiken.

 

Waarom erfgoededucatie?

Het verhaal achter een voorwerp, gebouw of landschap verleent betekenis en leert ons begrijpen waar we vandaan komen: erfgoed zegt iets over onszelf. Erfgoededucatie laat leerlingen zien dat hun eigen omgeving betekenisvol is en iets met henzelf te maken heeft.

Daarnaast levert goede erfgoededucatie leerlingen ook kennis, vaardigheden en attituden op die verder gaan dan alleen de erfgoed- of geschiedenisles. Erfgoededucatie koppelt cultuureducatie, taal, burgerschapsvorming en historische en geografische vaardigheden

 


 

 

Met de Erfgoedtools kun je gedigitaliseerde afbeeldingen verwerken tot memory-, koppel-, plaats- en reeksspellen. De tools vind je op deze site.

Wat zijn Erfgoedtools?

Erfgoed is overal om ons heen. In musea en archieven, maar ook thuis en op school.

Met de voorwerpen en afbeeldingen die we de moeite waard vinden om te bewaren, kun je leuke en leerzame spellen maken.

De Erfgoedtools zijn het perfecte gereedschap om dat te doen.

Met de Erfgoedtools kun je gedigitaliseerde afbeeldingen verwerken tot memory-, koppel-, plaats-  en reeksspellen.

Volg het stappenplan, maak zelf een spel en zet het op je website of deel het via mail, Twitter of Facebook.

De Erfgoedtools zijn ontwikkeld door Plein C, startpunt voor cultuur op school.

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb